
From: 
Sent: 
To: 

Cc: 

Subject: 

Hi Jennifer, 

Lutenski, Leigh (ECN) <leigh.lutenski@sfgov.org> 

Wednesday, June 3, 2020 10:47 AM 

Jennifer Heggie <jdheggie@gmail.com>; Low, Jen (BOS) <jen.low@sfgov.org>; Hong, 
Seung Yen (CPC) <seungyen.hong@sfgov.org>; Exline, Susan (CPC) 
<susan. exline@sf gov. org> 

sunny side. balboa.reservoir <sunnyside. bal boa.reservoir@gmail.com>; ECN, 
Bal boaReservoirCompliance (ECN) <bal boareservoircompliance. ecn@sf gov. org> 

Re: SNA request about term for community space access 

Thanks for your emails. I flagged your prior email for follow up as well, and I've pasted it here so that I can respond 

to both at once. Thanks for your patience. 

Regarding the Development Agreement term of 25 years - the term of the agreement is the time within which the 

developer is granted the right or "entitlement" to construct the project, including the requirements to construct the 

community benefits. Once the various community benefits are constructed or provided, they do not expire with the 

25 year DA term. Each benefit contains it's own provisions about duration - like the affordable housing term that 

you cited (which is based on the terms of tax credit and loan document requirements). The community room will be 

available for public use for the life of the building that it's located in, not only for the 25 year DA term. 

Once the 25 year DA term expires the developer no longer has entitlement to construct the project (if there are any 

elements outstanding). They would have to then seek a subsequent City approval (similar to the process we're 

undergoing now) for a new entitlement. 

I hope this answers your questions and appreciate your attention to the project. 

Best, Leigh 

Leigh Lutenski 
Office of Economic and Workforce Development 
(415 ) 554-6679 
leigh.lutenski@sfgov.org 

Hello Seung-Yen and Leigh, 

I left Seung-Yen a voicemail, but didn't include the following question about the Developer Agreement in order to include 
Leigh. 
What does it mean if terms agreed to in the agreement haven't been met after the 25 year period has passed? If portions of 
the development have not been constructed within the twenty five year Agreement Term, do the height limits, unit sizes 
and density agreed to still apply? Will community benefits still apply, e.g., will the neighborhoods and City College still have 
access to the community room and parking facilities? My understanding is that the deeds will ensure affordable housing 
will continue for 55-57 years, and that any transfer of ownership must be reviewed by the City of SF. Please correct me if 
this is not true. 

"2.2 Term. The term of this Agreement shall commence upon the Effective Date and shall continue in full force and effect for twenty­

five (25) years thereafter unless extended or earlier terminated as provided herein ("Term"); provided, however, that (i) the Term 

shall be extended for each day of a Litigation Extension and (ii) Developer shall have the right to terminate this Agreement with 

respect to a legal parcel upon completion of the Building within that parcel and the Associated Community Benefits for that Building, 

as set forth in Section 7.1. The term of any conditional use permit, planned unit development, any tentative subdivision map shall be 



for the longer of (a) the Term (as it relates to the applicable parcel) or (b) the term otherwise allowed under the Subdivision Map Act 

or conditional use/planned unit development approval, as applicable." 

Regards, 

Jennifer Heggie 

From: Jennifer Heggie <jdheggie@gmail.com> 

Sent: Saturday, May 30, 2020 2:29 PM 

To: Lutenski, Leigh (ECN) <leigh.lutenski@sfgov.org>; Low, Jen (BOS) <jen.low@sfgov.org> 
Cc: sunnyside.balboa .reservoir <sunnyside.balboa.reservoir@gmail.com> 
Subject: SNA request about term for community space access 

This message is from outside the City email system. Do not open links or attachments from untrusted sources. 

term for the Balboa Reservoir Development Agreement is 25 years. 
The Sunnyside Neighborhood Association would like access to the community room benefit we were told would be 
available to the public, including Sunnyside, beyond the term of the Development Agreement. How would that be 
possible? 

Thank you, 
Jennifer Heggie 


